dijous, 8 de maig del 2014

EL FARAÓ TUTMOSIS III A LA COSTA BRAVA

Un temple per a un faraó: les darreres descobertes en el Temple de Milions d’Anys de Tutmosis III a Luxor (Egipte)


Curs d’estiu de la Universitat de Girona a Sant Feliu de Guíxols

Organitzen:

Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols


Del 7 a l’11 de juliol de 2014, de 17 a 20 hores.
Sala d’actes de la Biblioteca Municipal Octavi Viader i Margarit.
c/ Surís, 28-34
Sant Feliu de Guíxols

Professorat:

Myriam Seco Álvarez, doctora en Història Antiga per la Universitat de Sevilla. Estudis d’Egiptologia a la Universitat de Tübingen (Alemanya). Acadèmica corresponent a Egipte de la Real Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría (Sevilla). Directora del Projecte d’Excavació, Restauració i Valorització del temple de Milions d’Anys del faraó Tutmosis III a Luxor (Egipte). Participa en l’excavació del temple de Milions d’Anys d’Amenofis III a Luxor i en la recuperació d’un derelicte fenici a les costes de Tir (Líban).

Xavier Martínez Babón, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Magister en Egiptologia per la Universitat de Tübingen (Alemanya). Professor de llengua i història de l’antic Egipte al Museu Egipci de Barcelona i epigrafista de la missió arqueològica al temple de Milions d’Anys de Tutmosis III a Luxor (Egipte).

Coordinació:

Francesc Aicart Hereu, doctor per la Universitat de Girona (Programa de Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura). Tècnic d’Ensenyament de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  • OBJECTIUS:

El curs presentarà les darreres novetats de les investigacions arqueològiques efectuades en el gran temple funerari que va fer construir el faraó Tutmosis III (1490-1436 aC) a la riba oest de Luxor, a prop de les grans necròpolis de l’antiga Tebes, aleshores capital d’Egipte.

Així mateix, es farà un estat de la qüestió sobre la vida i l’obra de l’esmentat faraó, la figura del qual, tot i ser cabdal en la història de l’antic Egipte, encara no és prou coneguda.

  • PROGRAMA:
  1. 7 de juliol. Dra. Myriam Seco.
El temple de Milions d’Anys de Tutmosis III a la riba oest de Luxor. Antecedents arqueològics. Evolució dels treballs. Materials recuperats. Estat actual de la qüestió.

  1. 8 de juliol. Dra. Myriam Seco.
La necròpolis situada sota el temple. Materials recuperats a les tombes. Períodes. Darreres descobertes.

  1. 9 de juliol. Dr. Xavier Martínez.
El faraó Tutmosis III. Política exterior. Guerra, exèrcit diplomàcia i construcció d’un imperi. Relacions internacionals amb els territoris asiàtics i nubis.

  1. 10 de juliol. Dr. Xavier Martínez.
El faraó Tutmosis III. Política interior. Reorganització territorial. La família. Els principals personatges de l’Estat. Principals obres del faraó a Egipte.

  1. 11 de juliol. Dr. Xavier Martínez.
Introducció a l’estudi dels fragments de relleus i materials recuperats en el temple de Milions d’Anys. Aspectes decoratius del temple.


Més informació i inscripcions a:


Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Servei Municipal d’Ensenyament
c/ Pecher, 7-19 (Casa Palet)
Telèfon 972 32 70 00, extensió 4901.
Correu electrònic: educacio@guixols.cat